Våra bästa svenska hopphingstar

Hoppning är den dominerande grenen när det kommer till ridsport i Sverige, efter det kommer dressyr och sedan fälttävlan med endast några procent aktiva. Sverige har många ryttare på elitnivå och ett antal berömda hopphingstar som har utmärkt sig väl i de internationella tävlingarna. En hopphingst med bra meriter och många vunna tävlingar används ofta till avel.

Hästuppfödning

När man bedriver avel på häst är det med intentioner att hela tiden förbättra nästa generation. Det innebär att man får bättre och bättre hästar. Man inriktar aveln på de anlag man vill förbättra, som till exempel hästen prestation, temperament och snabbhet. Arvbarheten för anlagen, byggs på för varje generation, men det är bara bra egenskaper man vill avla fram. Av naturliga skäl tar man inga avkommor från hästar som har medfödda defekter eller dåliga egenskaper. Att en hopphäst har bra temperament, är lättlärd och samarbetsvillig, är förstås mycket viktig för både uppfödaren och köparen. Det är väsentligt att det inte sker någon inavel, eftersom det ökar risken för defekter. Den ärftliga variationen är ett måste för att man ska kunna fortsätta bedriva avel.

Avelshingst

När man letar efter en avelshingst har man många möjligheter. Genom att man kan få färsk, transporterad eller frusen sperma, kan man välja avelshingst långt utanför Sveriges gränser. Detta gör att avelshingsten kan fortsätta tävla även när den verkar som avelshäst. Inom travsporten spelar avkommans tävlingsresultat en väldigt stor roll för hingstens avelsvärdering, eftersom deras resultat räknas in i avelsindexen.

Cardento

Cardento är en framgångsrik hopphäst, som bland annat tog silver i OS 2004. Han är en Holsteiner och föddes i Nederländerna 1992. Till Flyinge kom Cardento 1997 och var redan då en mycket duktig hopphäst. Som sjuåring debuterade han i svår klass och deltog många gånger i det svenska landslaget. Efter karriären gick han vidare till avel och har över 1 300 avkommor.

For Pleasure

For Pleasure leder topp rankingen när det gäller avkommors kvalitetsindex och vunna prispengar. Hingsten är en fux född 1986 och han har haft en lång och framgångsrik karriär. For Pleasure gick i pension vid 20 års ålder och har med åren samlat på sig ett bra avelsvärde. Det kan man se på raden av avkommor och desto fler avkommor, desto säkrare kan man säga vilka egenskaper som är troliga att ärvas ner.

Diarado

En svart högrest skönhet, född 2005. Han är framgångsrik och hoppar med lätthet. Diarado är intelligent, smidig, lättvänd och besitter en fantastisk vilja att samarbeta. Avkommorna har tydligt ärvt hans fina gång och potential till att bli bra hopphästar. Många av hans avkommor har placerat sig i svåra klasser. Diarado ligger bland annat på Tysklands högst rankade lista för avelshingstar. Även i dressyr är Diarado en efterfrågad avelshingst och han har fina bedömningar i dressyr och ligger klart över genomsnittet.