Sveriges bästa fullblodshingstar

Hästar delas upp efter deras egenskaper. Ett kallblod är en grövre häst som lämpar sig för hårt arbete, en arbetshäst. Den är lugn, stark och kraftig, ett exempel nordsvensk häst. Ett varmblod är en lättare häst som används som ridhäst eller körhäst. Den är piggare, slankare och snabbare än ett kallblod. Varmbloden delas ytterligare in i fullblod och halvblod. Fullblodraserna är antingen engelsk, arabisk eller angloarabisk.

Ett fullblod

Fullblod är den lättaste och smäckraste av varmbloden. Ursprunget är det arabiska fullblodet, som i princip har använts till att ta fram alla andra varmblodsraser. Europa är störst i världen på avel av varmblodshästar. I Sverige har vi det svenska varmblodet som är framavlad ur den svenska lanthästen. Det svenska varmblodet är en av de ledande raserna i världen när det gäller dressyr, hoppning, fälttävlan och körning.

Galopphäst

Till hästkapplöpningar som galopp, används främst det engelska fullblodet. Anledningen är att den rasen utvecklas mycket snabbare än andra hästraser. Redan vid arton månaders ålder kan man börja rida in hästen och när den är två år får den börja tävla. Den tävlar då mot andra engelska fullblod i samma ålder. Arabiska fullblod tävlar för sig själva och inte mot de engelska fullbloden, eftersom de är långsammare än de engelska fullbloden, men annars är alla regler och bestämmelser de samma.

Hallucinate

Hallucinate har en av de bästa stamtavlorna i USA, med många toppchampions och berömda avelshingstar, ända sedan 1800-talet. Tyvärr skadades Hallucinate, som tvååring och fick avsluta sin tävlingskarriär innan den ens hade börjat. Eftersom man var övertygad om att han skulle ha gått mycket långt och blivit väldigt framgångsrik så sattes ha i avel. Tack vare hans fina familj är han mycket värdefull för den svenska aveln.

Pribot

Pribot är ett arabiskt fullblod, som har ryskt och franskt blod i sig. Han är en liten häst med milt temperament, som tävlat på elitnivå och tillhör toppskiktet av arabiska galopphästar. Han har tävlat mycket utomlands, men i Sverige tävlade han endast tre race och blev sedan avelshäst istället. Pribot rör sig lätt, med en mycket bra galopp. Hans avkommor är sociala, orädda, okomplicerade hästar som håller hög kvalitet.

Andra avelshingstar

Det finns många avelshingstar och det är svårt att peka ut de bästa. Det finns så många fina hingstar och det varierar från år till år vilka som är bäst. Några hingstar till, som kan vara intressanta är bland annat Barocci. Han har en liten speciell historia. Hans mamma skickades till Japan från Frankrike för att paras med Deep Impact. Avkomman blev Barocci, som ungt föl kom han tillbaka till Frankrike. Hans stamtavla innehåller många fina tävlingsprestationer och han har själv gjort väldigt bra ifrån sig på tävlingar. En annan hingst är Swipe som kommer från USA. Där var han den häst som var den näst högst topprankade tvååring 2015. Han är född 2013och är ett brunt engelskt fullblod.