Svenska travhingstar

En bra travhäst har egenskapen att kunna trava snabbare än den galopperar. De flesta travhästar är varmblodiga, men det finns en hel del kallblodiga också. Varmblodshästar kända för att bli bra travare och de avlas mer för sin snabbhet än sitt utseende. Mankhöjden ligger på 155–170 centimeter. Den kallblodiga hästen är ofta lite mer robust än den varmblodiga och är cirka 145–165 centimeter i mankhöjd.

I Sverige har vi många berömda travhästar och den som har betytt mycket för travsporten är Legolas. Han föddes 1978 och han var inte någon vidare frisk häst, utan blev ständigt sjuk och hade lätt för att skada sig. Eftersom han hade ett mycket hett temperament lät man kastrera honom. När han började sin karriär som travhäst vann han sina 19 första lopp och blev därmed otroligt populär i stugorna. Intresset för trav ökade och som tack fick Legolas gratis foder av ATG livet ut. Legolas blev 26 år gammal. Även om han inte fick några avkommor har vi många fina minnen av honom. Sen har vi ju många andra fina svenska travhingstar för avel.

Järvsöfaks

Järvsöfaks är ett kallblod, som föddes 1994. Redan som femåring började han ta hem allt fler segrar. Han startade i 234 lopp och vann så många som 201. Det är en enorm bedrift och prestation av denna underbara häst. Järvsöfaks är en otrolig individ och ingen kallblodstravare har varit så bra som han. Kallblod springer normalt inte lika fort som ett varmblod, men Järvsöfaks var överlägsen på travbanan och det var inte många andra kallblod som hängde med honom. Med tanke på hans tävlingsmeriter har många av hans avkommor också blivit framgångsrika och sprungit hem mycket pengar. En del av hans söner är även de godkända som avelshästar.

Månprinsen A.M

Ett vackert namn på denna mörkbruna kallblodshäst. Han föddes på lösdrift och hittades i en vattenpöl. I början av sin träning visade han inga vidare talanger för trav, men efter ett par veckor började träningen ge resultat. Han tävlade för första gången som treåring och vann sex lopp av femton startade.

Uncle Lasse

Uncle Lasse är ett varmblod, med stor kapacitet och fin stam. Uncle Lasse är född 2012. Han har blivit både årets tvååring och treåring i Nordamerika, där han började sin karriär innan han kom till Sverige. Han är väldigt framgångsrik även i Sverige och mycket populär som avelshingst. Avkommorna från honom har blivit mycket fina.

Maharajah

Detta är en varmblodstravare född 2005 med bra temperament och väldigt harmonisk. Han slutade tävla 2014 och hade då bland annat vunnit världens tuffaste lopp, Prix d’Amerique. Maharajah var en stark häst på banan och var känd för sin låga puls, trots kraftig ansträngning. Den här egenskapen, verkar en hel del av hans avkommor har ärvt. Maharajah har ett högt avelsvärde.