Hingstar för dressyravel

När man ska avla är det viktigt att först bestämma sig för vilken häst man vill ha. Ska det vara en travhäst, dressyrhäst, hopphäst eller fritidshäst som är bra på lite av allt? Förväntas den gå långt i olika tävlingssammanhang? Har man egna sto ska man titta på styrkor och svagheter hos dem först och sedan komplettera med avelshingstens egenskaper. Vid avel vill man främst göra nästa generation bättre än den förra. Det vill säga att stärka de bra egenskaperna och blanda ut de svaga sidorna. När man väljer en avelshingst för att få fram en bra dressyrhäst bör man välja en hingst som har höga värden i de olika gångarterna, gärna 8 eller högre. Många anser att galoppen är den viktigaste gångarten och den man sist tullar på och är det något värde som kan vara lägre än 8 så är det skritten. Egenskaper som, temperament, lynne, samarbetsvilja och ridbarhet är viktigare för en dressyrhäst än en hopphäst.

Bordeaux

En del hästar anser en del är mer speciella än andra och just Bordeaux lär vara en sådan raritet. Han är framavlad från världens mest framgångsrika ston och han har ärvt det bästa från raserna Trakehner, Westfalen, Holstein och Oldenburg. Bordeaux är en härlig mix av fantastiska egenskaper, en riktig cocktail. Redan från början låg han högt i avelsvärderingen och han tillhör toppen i dressyr. Man känner igen Bordeaux på hans charm, perfekta gångarter och naturliga rörelsesätt. Det är en underbar häst att rida och att hantera. Att han har ett långt och framgångsrikt släktled är absolut en fördel.

Van Vivaldi

Van Vivaldi är en mycket elegant och smäcker hingst med mjuka rörelser. Han har fin balans och rör sig lätt och smidigt. Han är en mycket uttrycksfull häst med fint yttre och inre. Van Vivaldi blev bästa dressyrunghäst på VM för femåringar 2015. Avkommorna har blivit mycket fina och rör sig med samma lätthet som deras pappa. Van Vivaldi är en av de avelshingstar i dressyr som är mest eftertraktad.

Sibelius

I det svenska bruksprovet är Sibelius den hingst som har fått högst bedömning i Sverige. 9 i skritt, 10 i trav och 9,5 i galopp. Han besitter gångarter som är utöver det vanliga och det gör honom väldigt speciell och eftertraktad. Hans pappa Rosevelt hade 10 i skritt och hans morfar Prestige VDL hade 10 i galopp. Sibelius har ett strålande temperament och en bra samarbetsvilja. Hans avkommor håller hög klass.